Op een vraaggestuurde wijze tegemoet komen aan wensen en behoeften van cliënten, is de ambitie in de langdurige zorg. Cliënten ervaren echter nog onvoldoende garantie dat er aan hun eisen en wensen wordt voldaan. Het is de uitdaging van de zorgprofessional om efficiënt en effectief tegemoet te komen aan deze individuele wensen en behoeften, maar ervaren voortdurende verstoringen in dit proces door personenalarmering.
De wereld van de jeugdzorg is volop in beweging. De komende overgang van provinciale naar gemeentelijke
financiering is daarvan een belangrijk voorbeeld. Er worden steeds prestatieafspraken gemaakt die streng gevolgd moeten worden. Daarnaast willen de organisaties meer en meer unnen voldoen aan de specifieke hulpvraag van de cliënt. Balans vinden tussen sturingsfilosofie, capaciteitsvraagstukken en een gezonde bedrijfsvoering is met het oog op de komende veranderingen de grote uitdaging. Dit vraagt sturen en
bijsturen. Hiervoor is informatie noodzakelijk; Zorglogistieke informatie.
“Mevrouw Visser heeft een nieuwe knie gekregen. Om te herstellen is een opname in het verpleeghuis gewenst. Zij krijgt hiervoor een indicatie ZZP9 toegewezen voor zes maanden. Na aankomst in het verpleeghuis maakt zij kennis met de zorgprofessionals die een revalidatieprogramma op maat voor haar hebben klaar liggen. Iedere week wordt de voortgang van het herstel van mevrouw Visser besproken. Als blijkt dat het revalidatiedoel na zes maanden nog niet is bereikt, wordt bij het Centraal orgaan Indicatie Zorg (CIZ) een verlenging voor verblijf en behandeling voor drie maanden aangevraagd.” Bovenstaande casus laat de huidige situatie zien op een willekeurige revalidatieafdeling bij Plantein. Door veranderende wetgeving zal het revalidatietraject in de nabije toekomst waarschijnlijk sneller doorlopen moeten worden, zonder dat het ten koste mag gaan van de inhoudelijke kwaliteit van de zorg. Bovendien moet het zorgtraject voldoende ruimte bieden voor de individuele wensen van de cliënt.